Нима Хамас наистина е избрала момента на нападението срещу Израел така,

...
Нима Хамас наистина е избрала момента на нападението срещу Израел така,
Коментари Харесай

Хамас направи подарък на Путин

" Нима Хамас наистина е избрала момента на нападението против Израел по този начин, че да съвпадне с рождения ден на Владимир Путин? " Вече ми омръзна да давам отговор негативно на този въпрос в обществените мрежи. Единствената алегорична дата, която ислямистките водачи са имали поради, явно е 50-годишнината от началото на така наречен " Война от Йом Кипур "  през октомври 1973-а година. Независимо това с нападението си против Израел Хамас направи, въпреки и неумишлено, огромен подарък на Путин.

Петролът нараства за наслада на Кремъл

Най-напред би трябвало да кажем, че поради мащаба на бойните дейности и броя на жертвите в тази ситуация в действителност става дума война. И че тази нова арабско-израелска война внезапно пренасочи вниманието на интернационалната общественост от съветската експанзия против Украйна към Близкия изток. Това е истински подарък божи за Кремъл. Путин може да ескалира бойните дейности или, в противен случай, да понижи интензивността им: в сегашната обстановка на това ще се обърне доста по-малко внимание, в сравнение с единствено допреди няколко дни.

Интересно е, че в някакъв смисъл за Москва в тази ситуация се повтаря една остаряла история. През есента на 1956-а година британско-френската намеса в Египет, подкрепена от Израел, отвори за Никита Хрушчов отлична опция бързо да потуши антисъветската и антикомунистическа гражданска война в Унгария. Докато целият свят беше ангажиран със ориста на Суецкия канал, национализиран от египетския боен режим, който бе съдружник на Съветския съюз, руската войска разстреля разбунтувалите се унгарци и конфигурира в Будапеща свое марионетно управление отпред с Янош Кадар. Е, в този момент Путин очевидно няма да стигне до Киев и да смъкна от власт Володимир Зеленски.

Второ, след терористичното нахлуване на Хамас против Израел цената на петрола внезапно се увеличи. Това значи, че съветският режим, който по този начин и по този начин няма финансови проблеми заради повишаването на изкопаемите енергоносители, в този момент ще разполага с още повече средства. И ще ги инжектира във военното произвеждане, ще харчи за набиране на доброволци за войната, ще изплаща компенсации на фамилиите на починалите, ще раздава великодушни подаяния на държавните чиновници и дарове на администрацията, в това число на тайните служби, армията и полицията.

На трето място, войната на Израел с Хамас дава късмет на съветския режим най-малко ненапълно да почисти репутацията си и да влезе в ролята на незаместим участник в близкоизточните интриги. Сигурен съм, че идното посещаване в Москва на един дълготраен " другар " на Кремъл (това е най-сдържаната формулировка) - ръководителя на Палестинската национална автономност Махмуд Абас, ще бъде част от дипломатическата игра, която Путин се готви да играе. Той несъмнено желае да подсети, че има въздействие в Близкия изток. Е, може да не е същото като Съединени американски щати, само че го има. При това неведнъж въздействие таман над тези, с които Вашингтон е в сложни връзки.

Израелските заложници и репутацията на Кремъл

За Путин това е мотив да се подсети на арабските страни, че Русия остава техен другар и постоянно е подготвена да противодейства по най-хубавия метод на американското въздействие в района. От друга страна не е изключено съветският режим да предложи посредническите си услуги в договарянията за освобождение на заложниците, взети от Хамас в Израел. Нека да си представим, че в близко бъдеще ръководителят на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания или неговият заместител Муса Абу Марзук се окажат в съветската столица: тогава ще можем приказваме за опит да се укрепи репутацията на Москва като сякаш незаместим районен състезател и най-малко отчасти да се изпере имиджа на съветското управление и персонално на Путин в очите на интернационалната общественост. " По-добре Кремъл да бъде на наша страна, в сравнение с да поддържа ислямистите " - съветският деспот разчита, че в западните кабинети ще се водят таман диалози от този вид. И не е изключено сметките му да излязат правилни.

И най-после: нападението на Хамас против Израел дава нови козове на крайнодесните републиканци в Конгреса на Съединени американски щати, които желаят да бъде лимитирана военната помощ за Украйна. Тяхната логичност: пред лицето на екзистенциалната опасност за Израел Съединените щати би трябвало да хвърлят цялата си сила и запаси в поддръжка на потвърден стратегически съдружник, а не на Украйна, която по този начин или другояче няма да победи Русия.

Но всичко може да се развие и напълно иначе. Ако Израел реши да нападна Иран, който е главен спонсор и покровител на Хамас, това ще бъде сериозен удар против един от дребното останали основни съдружници на Москва. Не съм сигурен, че израелците са в положение в действителност да смъкват режима на аятоласите, само че могат съществено да го отслабят. Разбира се, този вид за развиване на събитията не е основният.

Накрая и една забавна детайлност: на фона на протичащото се съветската агитация получи опция да залива хората със зле завоалиран, само че изпитан във времето антисемитизъм в руски жанр, който се прикрива зад претекста да бъде наказан " империалистическият съдружник на Америка в Близкия изток ". Пропагандистите се възползват оптимално от тази опция. Върхушката на Путин вероятно е решила, че Израел няма къде да се скрие от нуждата да взаимодейства с Москва по сирийския въпрос. " Така че можем да не се церемоним изключително с израелците и да натрупаме точки пред арабските страни ", изглежда е решил Путин.

Терористичното нахлуване на Хамас против Израел му дава опция да си поеме мирис. И Путин ще се опита да се възползва от нея оптимално.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР